Medikal teknolojik gelişmelerle bağlantılı olarak diz ekleminde görülen ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde modern teşhis yöntemleri ve gelişmiş tedavi teknikleri artık başarıyla kullanılabilir halde. Menisküs yırtığı, ön çapraz bağların kopması, artrit ve bunun gibi pek çok problemin çözümünde kullanılan teknolojik yöntemler ve tıp biliminin yeni teknikleri sayesinde artık hem hastalar hem de cerrahlar için çok daha rahat ve başarılı tedavi süreçleri yaşanıyor.
Diz protezi uygulamaları ara eklem malzemesinin aşınmasını sıfıra indirerek konforlu bir hayat sunma kapasitesiyle birlikte son derece yararlı bir uygulamadır.
Günlük yaşamı çekilmez hale getiren çoğu diz rahatsızlığının tedavisinde altın standart haline gelen diz protezi uygulaması sonrası süreç, tedavi başarısı açısından son derece önemlidir.
Diz protezi ameliyatını takip eden ilk günler mutlaka hastanede geçirilmelidir. Uzman bir Ortopedi uzmanı gözetimi altında hastanın ve protezin takibi yapılmalıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecide yine uzman fizyoterapist ve hekimler dahliyle gerçekleştirilmelidir.
Ameliyattan sonra oluşabilecek ağrılar ve komplikasyonlara yönelik gerekli önlemler alınmalıdır. Ameliyatın ertesi günü hasta ayağa kalkarak kısa ve küçük adımlarla yürüyüşler yapabilir.
Diz protezi cerrahisinin ardından hastanede yatış süreciniçok uzatmadan, kısa bir süre sonra hastalarımızı taburcu ediyoruz.
Diz protezi cerrahisinin ardındanhasta tarafından dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
- Kan sulandırıcı ilaçlar aksatılmadan ve doktorun belirttiği miktarda kullanılmalı.
- Yara bölgesinin hijyeni sağlanmalı.
- Ameliyatı takip eden ilk günler banyo yapılmamalı.
- Hekiminiz tarafından belirlenen egzersizlerin düzenli olarak yapılmalı.
- Yüksek yerden atlamak, hızlıca koşmak gibi hareketlerden uzak durulmalı.
Vurgulanması gereken en önemli nokta ameliyat sonrasında aşırıya kaçmadan hastada hareketliliğin sağlanması ve diz protezine alışılmasıyla adaptasyonunun sağlanmasıdır.