Medicana International İzmir Hastanesi

0546 295 53 02

Kalkaneal Spur (Topuk Dikeni)

Formu doldurun, en kısa sürede sorularınızı yanıtlayalım.

Topuk dikeni, kalsiyum birikimi olarak da adlandırılan ve topuk kemiğiniz ile kemer arasında uzanan kemik benzeri bir büyümenin yarattığı bir ayak rahatsızlığıdır. Günlük yaşamı çok olumsuz etkileyebilir, ayakta durmayı zorlaştırabilir.

Topuk dikeni genellikle topuğunuzun önünde ve altında başlar. Sonunda ayağınızın diğer kısımlarını etkilerler. 1-1.5 cm uzunluğa kadar ulaşabilirler. 

Topuk dikeni her zaman ağrıya neden olmaz ve tüm topuk ağrıları dikenle ilgili değildir.

Topuk Dikeni Belirtileri

  • Ağrı
  • İltihap
  • Topuğunuzun önünde şişlik
  • Bu belirtiler ayağınızın kemerine yayılabilir

Bazı topuk dikeni vakaları herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ayrıca topuğu çevreleyen yumuşak dokularda veya kemiklerde herhangi bir değişiklik görmeyebilirsiniz. Topuk dikenleri genellikle yalnızca röntgenler ve başka bir ayak sorunu için de yapılabilen farklı testler yoluyla keşfedilir.

Topuk dikeni neden olur?

Topuk dikenleri doğrudan uzun süreli kas ve bağ gerginliğinden kaynaklanır. Sonunda, bu aşırı gerginlik topuk kemiğini (kalkaneus) zorlayarak topuk dikeninin oluşmasına neden olur.

Sert yüzeylerde yürümek, koşmak veya zıplamaktan kaynaklanan tekrarlayan stres, topuk dikenlerinin yaygın bir nedenidir. Ayağınızı desteklemeyen ayakkabılar giymekten de gelişebilirler.

Topuk dikeni ayrıca şunlardan dolayı da oluşabilir:

  • Artrit
  • Aşırı vücut ağırlığı
  • Kötü veya yıpranmış ayakkabılar
  • Yürüme sorunları

Topuk dikeni olan birçok insanda da plantar fasiit vardır. Bu ağrılı durum, topuk ve ayak parmakları arasında uzanan sert, lifli doku ile ilgilidir. Plantar fasiite sahip olmak, sonunda topuk dikeni geliştirme riskinizi artırır.

Topuk dikeni teşhisi

Tıbbi yardım almadan topuk dikeni teşhisi koyulması oldukça yanlış ve zordur. Bunun nedeni, semptomların diğer pek çok topuk ağrısı ve ayak problemleriyle benzerlikler taşımasıdır.

Doğru teşhis için ortopedi cerrahı veya ayak hastalıkları uzmanı gibi bir uzman görmeniz gerekir. Daha sonra bir röntgen yoluyla bir topuk dikenini tespit edilebilir. Bu nedenle, ayak ağrısı ve iltihabının bilinmeyen nedenlerini yaşıyorsanız tanısal görüntüleme araçları çok önemlidir.

Topuk dikeni tedavisi

Topuk dikeni tedavisinde özel bir bantlama yöntemi kullanılır. Bu bantlama yöntemi sayesinde ciltte bulunan reseptörler uyarılarak harekete geçirilir. Ağrı hissedilen bölgelerde kısa süre içerisinde dolaşım ve akışı düzenleyerek ağrının ortadan kalktığı görülür. İşlem ilaç kullanılmadan sadece podo-taping adı verilen bantlama yöntemiyle gerçekleştirilir. Topuk dikeni vakalarında çok nadir de olsa cerrahi tedavi uygulanır.

 

RANDEVU FORMU