Medicana International İzmir Hastanesi

0546 295 53 02

Tümör Benzeri Lezyonlar

Formu doldurun, en kısa sürede sorularınızı yanıtlayalım.

Tümör Benzeri Lezyonlar

 

Basit Kemik Kisti

Kemiğin iyi huylu bir lezyonudur. En sık 20 yaşın altında görülür. Genellikle uzun kemiklerin metafiz ve diafiz bölgelerinde bulunur. Çoğunlukla basit bir travma ya da kendiliğinden oluşan bir kırık ile ortaya çıkar. Bazen de başka bir sebep ile çekilen röntgenlerde tesadüfen görülür.

Basit kemik kistlerinin aktif ya da inaktif olmasını belirleyen en önemli iki etken kistin fiz hattına olan yakınlığı ve hastanın yaşıdır. Tedavisinde takip, patolojik kırık gelişmiş ise immobilizasyon, aspirasyon ve steroid enjeksiyonu ve cerrahi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

 

Anevrizmal Kemik Kisti

İyi huylu, agresif reaktif kemik lezyonlarıdır. Hastaların %75’i 20 yaşın altındadır. Lezyonların %60’ı uzun kemiklerde ve %15’i omurgada görülür. Pelviste de ortaya çıkabilmektedir. %30 oranında diğer tümörlerle ilişkili olarak ortaya çıkar. Bu tümörler; dev hücreli tümör, kondroblastoma, fibröz displazi, kondromiksoid fibromave non-ossifiye fibromdur. Hastalarda lokalize ağrı ve şişlik şikayetleri olur. Patolojik kırık ile başvurabilirler.

Anevrizmal kemik kisti bir patolojik kırık oluşturmuşsa kırık kaynayana cerrahi dışı tedavi uygulanır. Patolojik kırığın eşlik etmediği anevrizmasının kemik kistinin tedavisi ise cerrahidir.

             

Fibröz Kortikal Defekt ve Non-ossifiye Fibrom

İyi huylu fibröz yapıda kemik lezyonlarıdır. En sık 5-15 yaş arasında görülürler. Erkeklerde 2 kat daha sık görülür. %80 oranında alt ekstremitede bulunur. Genellikle uzun kemiklerin metafiz bölgesinde ortaya çıkar.

Genellikle düz radyografiler tanı koydurucudur. Bilgisayarlı tomografi lezyonun kırık riski oluşturma potansiyeli ortaya koymak için faydalı olur. Kırık riski oluşturmayan lezyon takip edilebilir. Patolojik kırıklar alçı ya da cerrahi ile tedavi edilebilirken, kırık riskinin yüksek olduğu lezyonlarda cerrahi tedavi uygulanır.

 

Fibröz Displazi

Normal kemik üretimindeki başarısızlık nedeniyle oluşan bir gelişim anomalisidir. Her yaş grubunda görülebilmekle birlikte vakaların %75’i 30 yaşın altındadır. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. Her kemikte görülebildiği gibi en sık uyluk kemiğinin üst kısımlarında görülmektedir. Bu hastalığın zemininde genetik bir mutasyon (GNAS mutasyonu) yatmaktadır. Genellikle semptom oluşturmaz. Fakat şişlik, deformite ve gelişebilecek stres kırıkları nedeniyle ağrı görülebilir.

Semptomu olmayan hastalar takip edilir. Poliostatik (birden fazla) olamsı durumunda bifosfanat tedavisi uygulanabilir. Şikayet oluşturan, kırığa ve deformiteye neden olan lezyonlarda cerrahi tedavi uygulanır.

 

RANDEVU FORMU