Tenisçi dirseği (lateral epikondilit), dirseğinizdeki tendonlara aşırı yüklenildiğinde, genellikle bilek ve kolun sık tekrarlayan hareketleriyle ortaya çıkan ağrılı bir durumdur.
Adına rağmen, tenisçi dirseği görülen tek insan sporcular değildir. İşleri tenisçi dirseğine yol açabilecek hareket türlerine sahip kişiler arasında tesisatçılar, ressamlar, marangozlar ve kasaplar da bulunur.
Tenisçi dirseği ağrısı, öncelikle ön kol kaslarınızın tendonlarının dirseğinizin dışındaki kemikli bir yumruya bağlandığı yerde ortaya çıkar. Ağrı ön kolunuza ve bileğinize de yayılabilir.
Düzenli olarak kolları ve dirseği dinlendirmek tenisçi dirseği ağrısını azaltabilir. Konservatif tedaviler yardımcı olmazsa bu durumda doktorunuz cerrahi ile tedavi önerebilir.
Tenisçi Dirseği Belirtileri
Tenisçi dirseğiyle ilişkili ağrı, dirseğinizin dışından ön kolunuza ve bileğinize yayılabilir. Ağrı ve güçsüzlük şunları yapmayı zorlaştırabilir:
- El sıkışma veya bir nesneyi tutmak
- Kapı kolunu çevirmek
- Bir kahve fincanı tutmak gibi eylemler tenisçi dirseği rahatsızlığı söz konusu olduğunda oldukça zorlayıcı hale gelebilirler.
Ne zaman doktora görünmeli
Bu tip belirtilerle sık sık karşılaşıyorsanız ihmal etmeden doktorunuza gözükmelisiniz.
Tenisçi dirseği neden olur?
Tenisçi dirseği aşırı kullanım sonucunda oluşan bir kas gerilme yaralanmasıdır. Nedeni, elinizi-bileğinizi düzeltmek ve kaldırmak için kullandığınız ön kol kaslarının tekrar tekrar kasılmasıdır. Tekrarlanan hareketler ve dokuya uygulanan baskı, ön kol kaslarını dirseğinizin dışındaki kemik çıkıntıya bağlayan tendonlarda bir dizi küçük yırtılmaya neden olabilir.
Adından da anlaşılacağı gibi, tenis oynamak, özellikle ters vuruşun kötü teknikle tekrar tekrar kullanılması, tenisçi dirseğinin olası bir nedenidir. Bununla birlikte, diğer birçok yaygın kol hareketi tenisçi dirseğine neden olabilir;
- Sıhhi tesisat araçlarını kullanma
- Vidalama hareketi
- Pişirme malzemelerinin kullanımı, özellikle et kesilmesi
- Tekrarlayan bilgisayar faresi kullanımı
Risk faktörleri neler?
- Yaş: Tenisçi dirseği her yaştan insanı etkilerken, en çok 30 ile 50 yaş arasındaki yetişkinlerde görülür.
- Meslek: Bilek ve kolun tekrarlayan hareketlerini içeren işleri olan kişilerde tenisçi dirseği gelişme olasılığı daha yüksektir. Örnekler arasında tesisatçılar, ressamlar, marangozlar, kasaplar ve aşçılar sayılabilir.
- Belirli sporlar: Raket sporlarına katılmak, özellikle zayıf vuruş tekniği kullanıyorsanız, tenisçi dirseği riskinizi artırır.