Lipom
İyi huylu yağ hücresi kaynaklı tümörlerdir. Sık görülmektedirler. Her yaş grubunda ortaya çıkabildiği gibi 40-60 yaş arasında daha sıktır. Erkeklerde kadınlara göre biraz daha sık ortaya çıkar. Sırt, uyluk, kalça, omuz ve kollar en sık görüldüğü lokalizasyonlardır. Stabil, mobil ve ağrısız bir kitle olarak ortaya çıkar.
Tanı hastanın öyküsü, klinik muayene ve radyolojik tanı yöntemleri ile konulur. Şikayet oluşturmayan ağrısız lipomlar takip edilir. Ağrı oluşturan ya da büyüme gösteren lipomlar için cerrahi tedavi uygulanır.
Hemanjiom
Kan damarlarının iyi huylu bir tümörüdür. 30 yaşın altında sık görülmektedir. Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda ortaya çıkar. Cilt, cilt altı ve kas içi gibi farklı lokalizasyonlarda bulunabilir. Aktivite düzeyine göre değişen ağrı paterni, şişme başlıca görülen şikayetlerdir.
Tanı hastanın öyküsü, klinik muayene ve radyolojik tanı yöntemleri ile konulur. Takip, ilaç kullanımı, vasküler çoraplar, aktivite düzenlenmesi, skleroterapi, emobilizasyon ve cerrahi hemonajiomların tedavi seçenekleridir.
Dev Hücreli Tendon Tümörü
El ve ayaklardaki tendonların kılıfların iyi huylu tümörüdür. Tendon kılıfının pigmente villonodüler tümörü olarak da adlandırılır. 30-50 yaş arasında sık görülmektedir. Ganglion kistinden sonra elin en sık görülen iyi huylu yumuşak doku tümörüdür. Aktiviteyi kısıtlayan, büyüyen ağrılı kitle ile ortaya çıkar.
Tanı hastanın öyküsü, klinik muayene ve radyolojik tanı yöntemleri ile konulur. Tedavisi cerrahidir. Tekrarlama eğilimi yüksektir. Bu oran %5-50 arasında değişmektedir.
Pigmente Villonodüler Sinovitis
Eklem zarından kaynaklanan lokal agresif bir tablodur. Her yaşta görülebilmekle birlikte en sık 30-40 yaş arasında görülür. Kadın ve erkekler eşit oranda etkilenir. Eklemin bir bölgesini lokal olarak ya da tüm eklemi yaygın olarak etkileyebilir. Diz, kalça, ayak bileği, omuz ve dirsek sırasıyla en sık etkilenen eklemlerdir. Hastaların %50’sinde bir travma öyküsü mevcuttur. Etkilenen eklemde ağrı, şişme ve sertlik görülür. Travma olmaksızın tekrarlayan eklem içi hemartroz(kanama) önemli bir işarettir.
Tanı hastanın öyküsü, klinik muayene ve radyolojik tanı yöntemleri ve eklem içinden alınan örneğin değerlendirilmesi ile konur. Tedavisinde takip, CSF-1 reseptör antagonisti ve cerrahi yöntemler bulunmaktadır.
Schwannoma
Periferik sinirlerin kılıflarından kaynaklanan iyi huylu bir tümördür. Neurilemmoma olarak da adlandırılmaktadır. 30-60 yaş arasında sık görülmekte kadın ve erkekleri eşit oranda etkilemektedir.
Tanı hastanın öyküsü, klinik muayene ve radyolojik tanı yöntemleri ile konulur. Şikayet oluşturmayan schwannomalar takip edilebilirken, şikayet oluşturanda ise tedavi cerrahidir.